Ale Historia

Ciekawsza strona historii

Wpis

niedziela, 02 grudnia 2012

WCZESNOŚREDNIOWIECZNE MENU.

Wczesne średniowiecze w Europie to trudny okres dla jej mieszkańców. Głównym problemem dla ówczesnych ludzi były klęski głodu, które regularnie nawiedzały rozległe obszary naszego kontynentu. Jeśli żywności było pod dostatkiem, należało najeść się… na zapas. Nie dysponujemy niestety źródłami, które wskazywałyby kto, ile i jak jadł. Dysponujemy jedynie źródłami odnośnie klasztorów i kapituł. Mówią one wiele o wyżywieniu ówczesnych ludzi.

Zakonnicy jedli dwa posiłki dziennie składające się z dwóch lub trzech dań. W IX wieku jedzono więcej niż w poprzednich stuleciach. W 816 roku we Francji, dzienna porcja chleba wynosiła 1,7 kg. Tzw. leguminę, tj. groch, kaszę, fasolę spożywano w ilościach około 200 gramów. Zielonych warzyw np.: kapusty, pory, rzepy nie uważano za pożywienie i jedzono jako dodatki. Dla średniowiecznego człowieka wartościowym pożywieniem było tylko to, co miało stałą konsystencję. Pito dużo wina i piwa, które pomagały trawić ciężkostrawne potrawy. Dodawano do jedzenia korzenie i obowiązkowo zażywano środki przeczyszczające.

Potrawy były ciężkie i tłuste, mięso z sosem, dużo chleba i legumin. To powodowało częste wiatry, wzdęcia i odbijanie. To jednak nie przeszkadzało, ważne że człowiek miał pełen brzuch, wówczas był szczęśliwy. Typowy przedstawiciel epoki karolińskiej był… otyłym brzuchaczem. Nie był to jednak człowiek zdrowy (brak protein, lipidów, awitaminoza). Samo przechowywanie żywności było wówczas bardzo utrudnione. Szczury, myszy, karaluchy i inne robactwo dobierało się do worków z ziarnem, gnieździło się w kaszy i grochu. Sery pleśniały, wino kwaśniało, słonina jełczała. Świeża żywność była rarytasem. Nie przywiązywano jednak dużej wagi do jakości. Ważna była ilość.

Tak jedli ludzie zamożni, bogaci. Większość ludzi było jednak niedożywionych, a biedota głodowała…

NOWE WPISY NA „ALE HISTORII” POJAWIAJĄ SIĘ RAZ W TYGODNIU, W KAŻDĄ NIEDZIELĘ WIECZOREM. ZACHĘCAM DO ODWIEDZENIA PROFILU „ALE HISTORII” NA FACEBOOK. TAM JESZCZE WIĘCEJ CIEKAWYCH HISTORII… NA BIEŻĄCO.

W średniowiecznej kuchni...

Źródło: Wikimedia

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
docent73
Czas publikacji:
niedziela, 02 grudnia 2012 20:53

Kalendarz

Sierpień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny